Dutch Breeders Foundation of Show Jumpers
DBFS NL - Nieuwsoverzicht - Geen categorie - Floris van Leuken: “Ik heb bijna al mijn doelen gehaald, alleen een paard op de Olympische Spelen ontbreekt nog”

Floris van Leuken: “Ik heb bijna al mijn doelen gehaald, alleen een paard op de Olympische Spelen ontbreekt nog”

Holsten Stables bestaat uit de stoeterij en handelsstal met als doel het fokken, opfokken, opleiden en uitbrengen van springpaarden met voornamelijk Holsteiner afstammingen. Over het algemeen zijn de paarden op het bedrijf van Floris en zijn partner Sandra Schmücker gefokt, of op jonge leeftijd aangekocht, paarden met interessante pedigrees uit de allerbeste prestatiestammen.

Hoe ben je in de fokkerij terecht gekomen?

“Ik heb vroeger zelf gereden en ik reed op een halfbloedmerrie, deze merrie wou ik graag door Cor de la Bryere laten dekken in het jaar dat hij bij Zangersheide ter dekking stond. Het veulen dat uit deze combinatie is geboren was mijn eerste zelf gefokte veulen. Mijn eerste fokmerrie was een Almé merrie en later kwamen daar twee Holsteiner merries bij van Landgraf I en Lord. Ik ben in Holstein terecht gekomen omdat daar alles goed gedocumenteerd was, ze waren destijds in Holstein alle stamboeken ver vooruit”.

 

Floris van Leuken, Holsten Stables

Floris van Leuken, Holsten Stables

Welke kwaliteiten zijn belangrijk bij fokmerries?

“De merries moeten een goede sprong kunnen maken, vrij springen of onder het zadel. Ze moeten een goed karakter hebben, een functioneel exterieur en een correct fundament. Ik vind het belangrijk dat er prestatie in de moederlijn zit”.

Vanwaar de interesse in de Holsteiner fokkerij?

“De stammen van de merries zijn in Holstein goed gedocumenteerd. Mijn interesse ligt bij de springpaardenfokkerij en het Holsteiner paard is in principe al lang gespecialiseerd als springpaard. Met hengsten zoals Lord, Landgraf I en Cor de la Bryere werd duidelijk de nadruk gelegd op de springpaardenfokkerij. Destijds (20 jaar geleden) was iedereen bereikbaar voor informatie. De fokkers waren belangrijk”.

Je bent ook ‘Deligierte’ voor het Holsteiner Verband. Weten de fokkers je te vinden als ze vragen hebben? En wat voor vragen krijg je?

“Ik ben zeker bereikbaar en krijg voornamelijk vragen over stamboekopname van merries en veulens en over de beschikbaarheid van sperma van de Holsteiner Verbandshengsten. Met name Casall Ask, deze hengst is alleen beschikbaar voor Holsteiner Verband leden met merries die in Holstein zijn ingeschreven. In de universiteitskliniek in Utrecht kunnen de merries worden geïnsemineerd van verschillende Holsteiner Verband hengsten en ik regel dat het sperma naar Nederland komt”.

Heb je voorkeur voor bepaalde bloedlijnen?

“Ja, eigenlijk wel. Ik ben wel minder kritisch geworden sinds ik een sportstal heb, bij de sport is het minder belangrijk hoe de paarden zijn gefokt, als ze maar een goede sprong in huis hebben. In de fokkerij kijk ik wel naar bloedlijnen. In het verleden waren Landgraf I, Cor de la Bryere en Lord voor mij belangrijk. Daarna kwamen Carthago en Cantus en nu vind ik de nafok van Quidam de Revel zeer interessant. Quality Time is wel een goed voorbeeld daarvan met Quidam de Revel, Cor de la Bryere en Cantus bloed. Net zoals Cobra van Carthago uit een Landgraf I merrie. Quidam de Revel heeft in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland genoeg nagelaten om mee verder te fokken”.

Quality Time

Hoeveel sportpaarden heb jij thuis?

“Ik heb rond de 15 sportpaarden, die worden door mijn partner Sandra en haar dochter Jill tot op 1.40m uitgebracht. De meeste sportpaarden worden verkocht rond hun 7e jaar. De meesten komen uit eigen fokkerij, maar we brengen ook paarden voor anderen uit in de sport.

Trots zijn wij op fokprodukten zoals Chester (v.Corrado I) , Cobra (v.Carthago),Galloway (v.Galoubet), Quality Time (v.Quantum), Risque ( v.Quidam de Revel), Robin Hood (v.Animo) en Versace (v.Caretino).”

Wat is jouw fokdoel?

“Een sportpaard fokken voor het hoogste niveau. Die zowel Aken als de op de Olympische Spelen loopt en een hengst fokken die zowel KWPN als bij het Holsteiner Verband is goed gekeurd. Ik heb bijna al deze doelen gehaald alleen de Olympische Spelen ontbreken nog”.

Waarin kan de springpaardenfokkerij zich nog verbeteren? Hoe kan de DBFS hierbij van belang zijn?

“Ik denk dat de springpaardenfokkerij zich verder kan verbeteren door echt alleen nog maar te fokken met de merries uit de bewezen prestatiestammen en deze aan te paren met hengsten die zelf op het allerhoogste niveau geacteerd hebben. Natuurlijk moeten jonge hengsten ook hun kansen krijgen, deze zou ik aanparen met merries die zichzelf bewezen hebben in de sport. Op deze manier kunnen we op korte termijn de springpaardenfokkerij verder uitbouwen .Het zou mooi zijn wanneer de DBFS fokkers en ruiters dichter bij elkaar kan brengen, de sportprestaties zullen meer en meer een rol gaan spelen in de toekomstige springpaardenfokkerij.”