Dutch Breeders Foundation of Show Jumpers
DBFS NL - Nieuwsoverzicht - In the spotlight - ”Je koopt een geschreven boek en moet er zelf een bladzijde aan toe willen voegen” – Sietse van Dellen, Stoeterij Eloma Hoeve

”Je koopt een geschreven boek en moet er zelf een bladzijde aan toe willen voegen” – Sietse van Dellen, Stoeterij Eloma Hoeve

Eloma Hoeve is gericht op het fokken, opfokken en opleiden van springpaarden. Met paarden uit de Balia-, Locia- en de Loma-stam hebben zij interessante pedigrees in handen en brengen ze al jaren springpaarden van hoge kwaliteit. In 2006 werd eigenaar Sietse van Dellen door KWPN uitgeroepen tot fokker van het jaar in de richting Rijpaard. Tijd voor een plek in de DBFS Spotlight.

Wat is Eloma Hoeve voor bedrijf?
“Wij verdienen de kost met paarden en hebben hier 20 fokmerries. Vanuit eigen fokkerij hebben we ook een aantal paarden die we in opleiding hebben voor de sport. Op die manier hebben we altijd 50 paarden op stal. Daarnaast hebben we diverse paarden in pension van buitenlandse klanten. Die staan dan tot hun derde jaar in opfok en gaan dan terug naar de eigenaren in het buitenland.”

schermafbeelding-2016-09-23-om-13-13-33

Waar in het buitenland moeten we dan aan denken?
“We hebben bijvoorbeeld al heel lang een goede relatie in Spanje zitten. Zij hebben wel vijf of zes paarden bij ons staan. Maar ook mensen uit Ierland, Zweden en Finland brengen hun paard bij ons onder.”

Hoe bent u in de paardenfokkerij gekomen?
“Puur vanuit mijn passie voor het paard. Mijn ouders hadden een melkveebedrijf en eind jaren ’80 heb ik dat overgenomen. Langzamerhand kreeg mijn paardenhobby steeds meer vorm naast het melkveebedrijf. Toen stonden we in 2003 voor de keuze stond; melkvee intensiveren of de paardenwereld in. Ik heb toen de melkkoeien weggedaan om mij meer te focussen op de fokkerij en het klaarmaken van de paarden voor de sport. Met de aankoop van Tygo kreeg de hengstenhouderij zijn vorm.”

Met wie runt u deze business?
“Tot op heden doe ik dit met mijn jongste zoon, Alex. Ook hebben we twee vaste medewerkers. Een maakt de paarden zadelmak en parcoursklaar en de ander brengt ze uit op concours.”

Waarmee is het allemaal begonnen?
“Mijn eerste paard was een Sinaeda merrie. Dat was in de tijd dat de omvorming van het landbouwpaard tot rijpaard in volle gang was. Vanaf toen heb ik mij steeds verder ontwikkeld. Hoewel ik geen topruiter was, sprong ik wel op Z-niveau. Overdag was ik druk met het veebedrijf en eigenlijk moest de tijd gestolen worden om te trainen voor de sport. In die tijd stonden de keuringen hoog in het vaandel. Destijds heb ik ook veel keuringssucces gehad. Met het ontwikkelen van de Loma-stam heb ik de eerste stappen gezet richting de huidige kwaliteit.”

Welke kwaliteiten zoekt u bij fokmerries?
“In ieder geval dat merries uit een interessante lijn komen. Ook is het belangrijk om te weten dat er familieleden zijn die goed presteren in de sport. Je koopt een geschreven boek en moet er zelf een nieuwe bladzijde aan toe willen voegen. We fokken met de Loma-stam en de Balia-stam. Ook de Locia-stam hebben we de laatste jaren verder doorontwikkeld, daar komen fijne sportpaarden uit. Vroeger lag de focus meer op de instelling van het paard tijdens het werk. Met de Balia-stam heb je paarden die je nooit hoeft aan te sporen. Als je de teugels aanneemt, weten ze direct wat er gaat gebeuren. Ik heb de Marco Polo-merrie Pybalia, die tweemaal deelnam aan de Olympische Spelen voor Zwitserland, als driejarige merrie gekocht en heb er een veulentje bij gefokt. Met die lijn heb ik verder gefokt.”

Wat is uw fokdoel?
“Eigenlijk nog steeds datgene wat ik altijd voor ogen had; een fijn en bruikbaar paard fokken, met de intentie om te presteren op hoogste niveau. Het voortbrengen van een ‘bloedpaard’ met een instelling dat hij graag naar de overkant wil. De instelling van het paard is het belangrijkst.”

Waarin kan de springpaardenfokkerij verbeteren?
“Lastige vraag, het gaat al zo veel beter in vergelijking met vroeger. We hebben tegenwoordig alles tot onze beschikking om de ins- en outs van een paard uit te zoeken. Vandaag de dag beschikken we over meer gegevens dan ooit tevoren. Ik denk dat we met name onze focus moeten leggen op de scholing van de paarden. In Nederland zijn we daar heel goed in, maar we moeten wel blijven focussen om de markt op een goede manier te kunnen blijven bedienen.”

Wat voor rol ziet u voor DBFS in de toekomst?
“Ik denk dat de DBFS een goede rol in kan vervullen in kennisoverdracht aan de jeugd. Het baart me toch wel zorgen als ik zie hoeveel van de oude generatie fokkers wegvallen en hoeveel fokkerij er ingeleverd wordt. Het is belangrijk dat de DBFS ervoor waakt dat de kennis niet verloren gaat.”