Dutch Breeders Foundation of Show Jumpers
DBFS NL - Nieuwsoverzicht - DBFS Nieuws - Bezoek aan Sentower Park en Ashford Farm

Bezoek aan Sentower Park en Ashford Farm

Warm onthaal in Opglabbeek

Op dinsdag 27 november toog een mooie club leden van de Dutch Breeders Foundation of Show jumpers naar België voor een dubbelbezoek aan Sentower Park en Ashford Farm. We begonnen de dag met een heerlijk verzorgde lunch op Sentower Park in Opglabbeek. Eigenaar Laurens Meynaerts gaf ons daarna een persoonlijke rondleiding over het enorme complex. Naast vier indoorpistes zijn er op het terrein een ruitershop, twee grote buitenpistes en twee inrijdpistes. Momenteel is er plaats voor meer dan 100 vrachtwagens en 500 stallen. Laurens wist ons te vertellen dat de vergunningen van uitbreiding met een heus hotel en meer vaste stallen binnen zijn. Deze winter wordt begonnen met de bouw van meer stallen.

Als een sprookje

Aansluitend vervolgde de groep haar weg naar Bocholt, naar de domeinen van Enda Caroll’s Ashford Farm. Het verhaal van deze succesvolle paardenhandelaar leest als een sprookje. De Ier begon als kind met rijden, maar kwam er na zijn springcarrière achter dat hij gevoel had voor de paardenhandel. Zijn imperium begon met de koop van drie paarden en de huur van drie stallen. Hij dreef in die tijd vooral vlugge handel; een paard stond zelden langer dan een week bij hem op stal. Zijn bedrijf groeide en tegenwoordig heeft hij drie stalruiters in vaste dienst. Vier jaar geleden vestigde hij zich in Bocholt.
Caroll heeft een tijdje geprobeerd zelf te fokken Hij zag zijn merriestapel echter groeien en besloot op zeker moment dat hij niet genoeg talent had voor het fokkersvak. Wel koopt hij elk jaar een aantal veulens.
Als het op hengstenkeuze aankomt heeft hij wel advies voor ons: “You have to like the stallion!” Zelf gebruikte hij daarom Comme il Faut, Aganix du Seigneur (“To add blood and speed”). Ook fokte hij een aantal veulens van Cornet Obolensky.

Veranderende markt

Enda heeft de paardenwereld zien veranderen. De paarden zijn volgens hem steeds beter geworden en het niveau op de concoursen hoger.
De handelaar is altijd op zoek naar goede paarden. Hij let op een goed model en springkwaliteiten. Hij houdt van vlugge paarden maar heeft geen voorkeur voor een stamboek of hengst. Ook de handelswereld is snel aan het veranderen. Vroeger werd een paard na een klinische keuring en 12 goede foto’s verkocht. Tegenwoordig merkt hij dat de drang om paarden door en door te keuren groter wordt, vooral in de handel met Amerika. Een set van 56 röntgenfoto’s en een bloedtest zijn geen uitzonderingen meer. Dit vertraagt het verkoopproces. Enda: “De foto’s moeten natuurlijk goed zijn, maar ik merk soms dat twee dierenartsen een compleet verschillende mening kunnen hebben over dezelfde set foto’s. Veel Amerikaanse dierenartsen zijn bang voor juridische problemen wanneer blijkt dat zij een paard hebben goedgekeurd en het dier is een jaar later kreupel. Het is zelfs voorgekomen dat mensen een jaar garantie wilden op hun paard.”

Graag tot 19 januari!

Na een demonstratie door stalruiters Stefanie van den Brink en Dominic Webb in de ruime buitenpiste was het tijd om op te warmen in de mooi gedecoreerde stallen. Sentower Park en Ashford Farm; bedankt voor de warme onthaal. We danken alle gasten voor het komen en zien jullie graag bij ons aankomende event; het fokkerijforum tijdens Indoor Drachten. Dit vindt plaatst op 19 januari aanstaande.