Dutch Breeders Foundation of Show Jumpers
DBFS NL - Kennis database - Merrielijnen - KWPN: Lottie-Zottie

KWPN: Lottie-Zottie

De Lottie (Zottie) stam is één van de bekendste lijnen die de NWP fokkerij heeft voort gebracht en die heden ten dage nog steeds een grote rol speelt in de KWPN fokkerij. Friesland kent een rijke geschiedenis in het produceren van paarden voor de fokkerij en sport.
 
Door: Adriana van Tilburg

Lottie

Deze merrielijn werd opgebouwd in Surhuizem/Surhuisterveen bij familie Hulshoff in een tijd dat de heer J.K. Wiersema, als toenmalig secretaris van het NWP, ervoor zorgde dat hengsten als Farn, Marco Polo, Porter en merries zoals Morgenster (moeder van Sinaeda) naar Nederland kwamen. Lottie (v. Sinaeda) kreeg als veulen een eerste premie, als twenter werd ze kampioen en als driejarige werd ze kampioen van Friesland. Lottie kreeg van de fokleiding de beschrijving: Fors, modern paard met beste schouder/schoftpartij. Ruim en mooi gelijnd, mooi hoofd en hals. Beste ruime bewegingen. Het achterbeen kon even droger (1963).

Lottie (v. Sinaeda)  (foto: Jacob Melissen)

Lottie (v. Sinaeda) (foto: Jacob Melissen)

Lottie bracht drie nakomelingen van Marco Polo, alle drie gefokt door de heer Hulshoff. Twee merries (Zottie en Patroeska) en de goed gekeurde KWPN hengst Irco Polo. Deze hengst werd op internationaal niveau uitgebracht door de Zwitser Paul Weier, zij wonnen tweemaal de Falsterbo Derby in Zweden. Patroeska was met Jan Dolfing Z springen met 10 winstpunten. Zottie maakte indruk in de dressuur ring door op Prix st. Georges niveau te worden uitgebracht door Nel ten Heuvel – de Vries.

Lottie heeft 10 nakomelingen gekregen, maar afgezien van de drie Marco Polo nakomelingen is van de anderen niets te achterhalen; een aantal zijn vroeg gestorven. Zo werd Lottie ook al bij de belangrijke stempel hengst Farn gebracht. Deze hengst heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van deze unieke prestatie lijn.

Zottie

Zottie kreeg op de stamboekkeuring de volgende beschrijving; Een mooi soortige merrie met veel ras, goede bewegingen, goed beenwerk, idem voeten. Nel ten Heuvel koestert warme herinneringen aan Zottie;:“Toen ik na de middelbare school maar een ding wilde, namelijk verder in de paardensport, heeft mijn vader Zottie als 4-jarige gekocht op de veiling in Sleen. Ze had een lelijke verse wond aan haar spronggewricht, maar mijn vader was dierenarts en vond het niet onoverkomelijk. Zottie is een jaar daarvoor ook geveild, het scheren was toen mislukt of zo, ze was niet erg hanteerbaar.

Zottie (Marco Polo x Lotti v. Sinaeda) (foto: Jacob Melissen)

Zottie (Marco Polo x Lotti v. Sinaeda) (foto: Jacob Melissen)

Ze was gekocht door een huisarts uit de buurt van Sleen en die veilde haar een jaar later weer, gelukkig voor ons. Ik liep stage in Sleen, ging daarna naar Deurne en had toen sollicitaties lopen bij o.a. Alwin Schockemohle, Jozef Neckermann en een bekende Duitse military ruiter.

Het lot bepaalde echter dat ik met Zottie in een Zwitserse dressuurstal terecht kwam (Stal Gossweiler). Daar werd mij de liefde voor de klassieke rijkunst bijgebracht. Na anderhalf jaar verhuisden Zottie en ik naar Warendorf, Deutsche Reitschule. Zottie was gek op springen, nergens bang voor, ook niet voor vaste hindernissen. De eerste keer in het water, was wel een avontuur, ze raakte in paniek en als een kangoeroe sprong ze met mij naar het midden van het ven, om vervolgens stokstijf te blijven staan, ook als een kangoeroe zijn we weer aan de kant gekomen, kletsnat. Later was het geen probleem meer.

Tijdens haar dressuur carrière werd ze toch kreupel aan haar spronggewricht en besloot ik haar te dekken bij mijn favoriete hengst Farn, ik had hem mogen rijden in Sleen en vond hem fantastisch. Dus reden wij naar Surhuisterveen om haar te laten dekken. Daaruit werd mijn lievelingsmerrie Oklahoma geboren (Ik vond Zottie niet zo’n mooie naam en besloot Amerikaanse geografische namen te gebruiken). Oklahoma had een ernstig ongeluk gehad, ze bleef daardoor invalide aan haar voorbeen. Ze was niet drachtig geworden en toen kwamen Peter en Jose van Wegen, die wilden haar heel graag en ik heb haar verkocht.”

Via een omweg kwam Zottie bij familie Dokter terecht en bracht Douwe Dokter haar voor het eerst uit in het springen. Douwe Dokter: “Ik heb Zottie gereden toen we allebei een jaar of 16/17 waren. Zottie was voor mij de overstap van de pony’s naar paarden, als een leerpaard. Ik ben met haar Z springen geworden en voor zover ik weet, had ze voor de tijd nog geen springwedstrijden gelopen. Het was een boef, geen lief aanhankelijk paard, maar als het erom ging dan was ze een vuurvreter. Bij wedstrijden deed ze altijd meer dan haar best. Dat was een top kwaliteit.” Zijn vader Sipke Dokter vertelt:” Ze was een prachtige merrie, vreselijk dominant, een echte dame. Ze was niet te vangen in de wei. Ze werd bij mij ook niet drachtig van Triton die toen bij mij stond, jammer dat ik er niks uit over heb gehouden. Want ze sprong fantastisch!”

Oklahoma

Oklahoma (v. Farn) werd bij Nel ten Heuvel gedekt met de Westfaler hengst Feuerschein I, deze hengst bracht in de Duitse fokkerij meer dressuurpaarden dan springpaarden. Bij de combinatie met Oklahoma bleek al snel dat de kwaliteiten van de moederlijn van doorslaggevend succes zouden zijn voor de carrière van het veulen Maybe Forever (stamboeknaam Ultimo). Eerst werd Maybe Forever door Nel ten Heuvel op nationaal niveau uitgebracht in de dressuur en op nationaal niveau in het springen door Jur Vrieling. Hij werd later winnaar van verschillende Wereld beker wedstrijden met de twee ruiters Michael Endicott en Bernie Traurig. Met de laatste ruiter werd in 1992 een 5e plaats behaald tijdens de Wereld Beker finale in Delmar (USA). Ook Maybe no Choice (v. Kommandeur) werd op nationaal niveau door Jur Vrieling uitgebracht.

Oklahoma, 1973, m. Zottie (foto: Jacob Melissen)

Oklahoma, 1973, m. Zottie (foto: Jacob Melissen)

Nel ten Heuvel vervolgt: “De beide Ronald merries uit Oklahoma heb ik ook gefokt, ik bleef en blijf, zoeken naar het bloed van Achill. Het wordt mij wel eens kwalijk genomen dat ik dressuurpaarden fok uit de Zotties, maar dat is dus bij toeval zo ontstaan en springen kunnen ze vaak toch wel, dat zit zo verankerd! We hebben hier ook een grote, hele mooie Riccio merrie, die, zonder al te veel voorbereiding, een 8 voor springen kreeg tijdens haar test. Ze presteren echter ook als dressuurpaarden op topniveau, o.a. een Fidermark in het Engelse Grand Prix team en ook in eventing doen ze het buitengewoon, dat is helemaal hun ding.

Het zijn geen amateurpaarden, ze zijn heel sensibel en willen presteren, ze willen tot het uiterste gaan en moeten vaak tegen zichzelf beschermd worden. Een enorme band heb ik hier met een zwarte Damenstolz ruin, ook een echte Zottie met een super piaffe en passage.”

Peter en Jose van Wegen hebben Oklahoma gekocht van Nel ten Heuvel: “Wij hebben Elottie W zelf gefokt uit de merrie Oklahoma (Farn). Elottie W is van Ramiro en toen wij Oklahoma bij Ramiro dekten was dat toen ietwat bijzonder omdat Ramiro toen nog niet de faam had en een bijna “staatshengst” was. Oklahoma was een mooie en met name harmonieuze merrie. Echt een merrie die er altijd “staat” hals opgericht en alert.”
Toronto V (v. Concorde, 1.50m met Maja Friberg) gaat terug op Oklahoma.

Alabama

De eerste dochter van Oklahoma is de merrie Alabama (v. Ronald), deze merrie werd aangekocht door Fred van Straaten, hij vertelt: “Alabama was de eerste merrie die wij hadden uit deze stam. Wij fokken alleen met deze tak van de Zottie stam. Het zijn binnenvetters, van type zouden ze meer bloed mogen hebben, maar in het interieur hebben ze veel bloed. Deze paarden hebben een top instelling , je moet ze voor je winnen , maar daarna geven ze zich 100 % .

Hengsten met vermogen is nodig bij deze stam, ze springen vaak zelf top in de manieren, maar vermogen moet je toevoegen. Wij fokken nog met de volgende merries uit deze lijn; E-Texas S v. Verdi-Lucky Boy-Carthago=dr. van Jamal (BWP,Kalaska de Semilly), Florida S v. Numero Uno-Carthago-Larome =dr. van Verdi, Glamour Girl v. Bernini-Quantum-Corland en Gambia S v. Zandor Z-Vermont-Carthago, de moeder Bolivia S loopt 1.30m met Josta van Straaten.”

Elottie W

Elottie W is een zeer invloedrijke merrie met onder andere nakomelingen als de 1.55m springende KWPN-hengst Amadeus (v.Guidam) en het Grand Prix-paard Jarno W (v.Notaris) alsmede internationale springpaarden van Concorde en Nimmerdor en 1.40m paarden van Voltaire, Calvados en Corland. Elottie W is ook de grootmoeder van olympisch teamgoud-winnaar Vindicat W (v.Guidam) van Peter Charles die momenteel succesvol is onder Jessica Springsteen.

Elottie W (v.Ramiro) (foto: Jacob Melissen)

Elottie W (v.Ramiro) (foto: Jacob Melissen)

Peter van Wegen over Elottie W: “Eén van de belangrijke eigenschappen van Elottie W is dat ze erg veel “sport” doorgeeft. Van de 21 veulens welke ze gebracht heeft zijn er maar liefst 3 paarden op 1.60 niveau, twee op 150/155 niveau en drie op 140 niveau. In totaal dus 8. Daarmee springen ALLE hengstveulens van haar die 8 jaar en ouder zijn op 1.40 en internationaal niveau.

De merries zijn nooit in de sport uitgebracht behalve Lottie W (v. Nimmerdor) onder de sport naam Lazullie. De jongste, die in de sport loopt is nu 7 en is bij de familie Schuttert in opleiding en springt nu M. De laatste twee veulens , Ganesh W en Helottie Van Wegen zijn overleden. Een belangrijke karakter eigenschap is dat het gemakkelijke hanteerbare paarden zijn.

Lottie W (v. Nimmerdor) (foto: Spy Coast Farm)

Lottie W (v. Nimmerdor) (foto: Spy Coast Farm)

Als veulen hebben ze een pittig karakter en een eigen wil. Haar eerste veulen werd meteen een tweeling, merrie en hengst, die met de fles zijn grootgebracht. Bij de geboorte van de tweeling was Elottie W niet geblesseerd en ze gaf ook wel melk maar de tweeling was klein en zwak en kon niet bij het uier. We hebben Elottie W weken lang gemolken en dat aan de tweeling met de fles gegeven. De hengst Igon W is gereden door Jenny op 1.40m. We hebben zowel Holsteins bloed gebruikt als ook Frans.

Van belang is wel dat we haar met maar liefst met 16 verschillende hengsten gedekt hebben. Van de 8 internationaal springende nakomelingen komen er 7 van een verschillende hengst. Dat geeft wel aan dat Elottie W met veel verschillende hengsten sportpaarden geeft en dat de sport verankering in belangrijke mate bij Elottie W zit.

Elottie W leeft nog en is in goede conditie en geniet hier van haar oude dag. Elottie W is net zoals haar moeder, scherp… alert …en erbij zijn. Niets ontgaat ze en ze is nergens bang voor. Altijd voorop willen lopen en ietwat opdringerig. Gewoon gepast en plezierig nieuwsgierig.”

Er zijn tal van kleinkinderen waaronder Vindicat W die het in de sport zeer goed doen. Vindicat is wel de bekendste maar er zijn nog een aantal sportpaarden: Woklahoma W ( 1.60 Albert Zoer), Wiesielottie (v. Rash R 1.60m met Peter Wylde), Richmond W; Burggraaf uit Ielottie W (prest v. Voltaire) x Elottie W (prest v. Ramiro) 1.60m in Zweden.

Vindicat W (v. Guidam), GP springen met Jessica Springsteen (USA) (foto: Tiffany van Halle)

Vindicat W (v. Guidam), GP springen met Jessica Springsteen (USA) (foto: Tiffany van Halle)

Wiesielottie

Wiesielottie werd als veulen aangekocht op de veulenveiling in Borculo door Mick Hanswijk, hij vertelt: “Wiesielottie was geen uitgesproken mooi veulen, maar was erg stoer. Ze had een soort ‘arrogante’ uitstraling, zo van ‘wie doet me wat’. Voelde voor mij vanaf het eerste moment als een top-sportpaard, heel gek. Ze heeft eerst twee veulens gehad en is daarna de sport in gegaan. Beide dochters zijn heel sensibel, hebben heel veel go. Celottie (v. Heartbreaker) is inmiddels Z springen en ster prok. Dialottie (v. Lucky Boy) is prok en wordt nu bij Alexandra van der Peijl klaargemaakt voor de sport (loopt nu BB).

Wiesielottie staat nu in de USA, Peter Wylde rijdt haar nu. Deze weken loopt ze in Wellington. Beide dochters zijn nog in ons bezit. We fokken met deze stam omdat er naar onze mening echte sportpaarden uitkomen met de absolute wil om naar de overkant te komen. Ze hebben heel veel inzet en openen goed achter. Daarbij zijn ze allemaal gezond en goed op de foto’s.”

Springtime

Heechhiem’s Springtime is geboren in Friesland bij Foppe van der Meer. Deze ruin werd op het hoogste niveau uitgebracht door Nathalie van der Mei. Tegenwoordig springt Springtime op het hoogste niveau met Saer Coulter. Foppe van der Meer van stoeterij Heechhiem vertelt: “Mijn vader heeft Jottie als eerste gekocht en later kocht hij Dottie erbij. Jottie heeft nog nafok op de boerderij, van Dottie hebben we geen nafok meer. We fokken nu ongeveer 20 jaar met deze lijn. Een volle broer van Springtime, Heechhiem’s Adorado springt op 1.45m met Folkert Kellerman.

Heechhiem's Springtime (v. Indorado), GP springen met Saer Coulter (USA) (foto: Jacob Melissen)

Heechhiem’s Springtime (v. Indorado), GP springen met Saer Coulter (USA) (foto: Jacob Melissen)

De paarden uit deze lijn zijn heel eenkennig. Je moet deze paarden niet onnodig straffen dat pikken ze niet. Ze moeten een klik met je hebben. De stam fokt allround zowel dressuurpaarden als springpaarden komen eruit, de stammoeder Zottie liep op hoog niveau dressuur. Springtime was als veulen zeer brutaal en nergens bang voor, hij was zeer nieuwsgierig en liep overal op af. Hij was gek op appels, als iemand een appel in de hand had op concours of thuis met Springtime in de buurt dan was de appel voor dat je het in de gaten had verdwenen in Springtime zijn mond.”

Jur Vrieling heeft verschillende paarden gereden uit deze lijn, hij herinnert zich het volgende: “Maybe No Choice en Heechiem’s Eottie waren erg heet maar waren van topkwaliteit, bloedvoorzichtig en hadden heel veel vermogen Maybe Last Forever ook, deze was top te rijden en niet te heet dat paard was een fenomeen.”

De Zottie Stam heeft top springpaarden voort gebracht, in het verleden, het heden maar ook in de toekomst zal deze stam een belangrijke rol spelen bij het succes van het KWPN paard.