Bezoek Willem Greve; een fantastische dag in Markelo
De aanwezige leden van de DBFS beleefden een prachtige middag in Markelo. Mooi weer, een toplocatie, buitenklasse paarden en een zeer open gastheer waren de ingrediënten voor een drukbezochte DBFS-bijeenkomst, 1 mei bij Willem Greve.
Mooi Markelo
De rit naar Markelo was al de moeite waard. Deze streek, gekenmerkt door het gloeiende landschap, is de plek waar Willem Greve is neergestreken met zijn sport en handelsstal.
Tijdens zijn openingswoord werd al duidelijk dat het landen op deze locatie heel wat voeten in de aarde heeft gehad. Uiteraard begon Willems carrière bij de ouders thuis in Haaksbergen. Hier kreeg Willem alle kansen als jeugdruiter. Met deelnames aan tien EK’s met zeven verschillende paarden en pony’s. (Dit mag een unicum genoemd worden.) Met namen als Michel Robert in zijn hoofd ging Willem aan het einde van zijn Young Riders-carrière op zoek naar een nieuwe leermeester. Waar hij zich in een nieuwe omgeving verder kon ontwikkelen. Allereerst kwam Willem terecht bij Henk Nooren, waar hij twee en een half jaar zijn ogen en oren goed de kost kon geven. Qua handel geeft Willem aan hier het meest opgestoken te hebben. Vooral het woord ‘professioneel’ blijft hangen als het over zijn tijd bij Henk Nooren gaat. Daarnaast loopt het opdoen van nieuwe contacten als rode draad door zijn verhaal. Bij elke stal heeft hij de kansen gehad om te presteren op een hoog niveau en zichzelf te kunnen ontplooien als handelaar en ruiter.
De volgende stap was terugkeren naar het honk genaamd ‘de Watermolen’. Op locatie van zijn ouders begon hij samen met zijn vader een bedrijf. Na enkele jaren kwam Willem tot de conclusie dat hij op eigen benen verder moest gaan. Waar de Watermolen een brede bedrijfsvoering had met de kliniek, de fokkerij, de hengstenhouderij en de sporttak wilde Willem toch meer focus op de sport en handel. Zo kwam hij terecht bij Jeroen Dubbeldam in Weerselo. Van deze kampioen leerde Willem zijn paarden nog beter dressuurmatig af te richten en op te bouwen naar kampioenschappen en grote wedstrijden.
Liefde op het eerste gezicht
Zijn huidige accommodatie kwam op zijn pad. De sprong in het diepe kwam dichterbij, maar het complex was eigenlijk boven budget – maar na nog een keer de locatie bezocht te hebben en overleg met moeder en vrienden werd besloten de stap te wagen! Verbouwing van stallen, bijgebouwen en de toen al bestaande binnenhal werden voltooid en zo ontstond een vijfsterrenlocatie gericht op topsport en handel van hetzelfde niveau.
De combinatie van fokkerij en sport bleef Willem altijd boeien en de praktijk van de middag vangt dan ook aan met de hengst Carambole. Een paard met, aldus Willem, een topinstelling en alle kwaliteit; een hengst die zich ook in fokkerij bewijst met nakomelingen die het hoogste niveau aantikken.
Buitenklasse paarden
Ook aan de hand worden de merries, Karelien (Comme il Faut x Carambole), Gogo (Zirocco Blue x Indoctro) en Jazzy Reuvekamps (Diamant de Semilly x Mr. Blue) getoond. Met een IBOP topper, een Blom Cup winnares en een VSN podiumplek geeft deze selectie merries ons een indruk van de kwaliteit waar Willem zich op richt in Markelo.
De hengsten Grandorado, United Touch en nieuwe aanwinst Opium van de Moerhoeve komen ook aan bod. United Touch is een hengst met veel lengte, een aansprekend front en mooie opdruk. Willem geeft aan dat United een hengst met alle vermogen en instelling is. De training van deze hengst is gericht op het sluitwerk, zodat de hengst de combinaties makkelijker kan gaan springen. Een hengst die voor de Nederlandse fokkerij wat kan toevoegen qua vermogen en rek.
Opium is Willems tweede hengst, in mede eigendom met Team Nijhof en drie Belgische eigenaren. Deze bijzondere partnership kwam tot stand nadat de familie Nijhof de hengst in België aan het werk zag. Willem zag hem op de video en was overtuigd nadat hij hem live aan de tand voelde. Een paard dat opbouwt met springen. Een scherpe nakomeling uit de lijn van London en daarmee wereldmerrie Ta Belle van Sombeke, een hengst die je niet vergeet als hem live hebt gezien. Uitstraling voor een 10.
Alle paarden worden zeer open besproken door Willem en door KWPN inspecteur – en dorpsgenoot van Greve – Arnold Kootstra, die de paarden voorziet van toelichting over het exterieur. Opvallend bij deze paarden is de lengte in het lichaam. Willem geeft aan dat je een langer paard wel korter kan maken maar dat dit andersom niet werkt. Uit de lengte van een paard komt vermogen en dit hebben we nodig.
Onder het zadel zien we ook de hengst Grandorado TN tijdens een ontspannen training en deze hengst is Willems hoop voor de nabije toekomst. Waar hij in de ring opvalt door zijn gretigheid blijkt deze hengst in de omgang en thuis is het werk zeer relaxed.
Iets bijzonders tijdens deze middag was de voorstelling van Karelien onder het zadel. Deze interessant gefokte merrie komt van de merrie Elien, die door Willem verkocht is aan de Duits/Oekraïense amazone Katharina Offel. Bij de toelichting wordt duidelijk dat vader Jan verantwoordelijk is voor de combinatie van Comme il Faut op deze scherpe en niet zo grote Carambole merrie. Jan Greve wilde haar toch een keer spoelen en de jonge Cornet Obolensky uit Ratina was niet direct de keuze van Willem. Twee niet al te grote paarden matchen, ging hij soms voor de ponyfokkerij? Comme il Faut strooit wat in maat, maar de combinatie met merrie Karelien blijkt een schot in de roos. Een mooie bloedgemaakte merrie met lengte en een stokmaat van 1.72 m. Ze sprong begin dit jaar naar een topscore van 90,5 punten in de IBOP en ook live onder het zadel stelt ze niet teleur. Afdruk, scherpte en techniek kenmerkten deze merrie tijdens haar optreden in Markelo.
Hengstenkeuze Karelien
Als opdracht voor de ruim 120 toegestroomde leden geeft Willem aan dat iedereen een hengstenkeuze op moet schrijven voor deze merrie. Na het voorstellen onder het zadel breken de leden even hun hoofd over de juiste hengstenkeuze. De antwoorden worden verzameld in een grote aspergepan. De discussie komt op gang wanneer Willem wat briefjes begint te openen en aan de schrijvers vraagt wat hun motivatie is om deze hengst uit te kiezen. Een diversiteit aan hengsten komt naar voren. Zoveel mensen, zoveel meningen. Arnold Kootstra geeft aan de sterke eigenschappen van deze merrie zoals lengte en instelling te verankeren. Tobago Z is één van de hengsten die voor Willem kans maakt om als partner gekozen te worden.
Uit alle ingeleverde loten wordt een dekking verloot van Willems hengsten. Jan Holtland uit IJsselmuiden is de gelukkige en we gaan de leden van de DBFS op hoogte houden van het resultaat van deze verloting. Als afsluiter van de middag staat er een mooi buffet klaar voor iedereen en ook tijdens het eten komen er nog vele discussies op gang.
Hierbij wil de DBFS namens haar leden nogmaals hun dank uitspreken aan Willem Greve en Arnold Kootstra voor hun medewerking aan deze middag. We werden door de gastheer zeer hartelijk ontvangen en zijn open opstelling naar onze leden was fantastisch. Als afsluiting van de middag overhandigde voorzitter Eric van Eijk beide heren een presentje in de vorm van een gepersonaliseerde plaat én een jaar lidmaatschap van de DBFS. Het bezoek aan deze zeer professionele en kwaliteitsvolle stal werd zeer gewaardeerd!