DBFS-fokkers familie Toonen

Op bezoek bij: de familie Toonen

In deze nieuwe rubriek lichten we DBFS-fokkers en hun visie toe. Ditmaal waren we op bezoek bij de familie Toonen in Wijk bij Duurstede.

Nico Toonen en zijn vrouw Jeannette bestieren samen Toonen Winkelinterieurs vanuit Wijk bij Duurstede. Als ruiter en amazone werd hun interesse gewerkt voor de fokkerij. Met wat land om het huis was de stap zo gezet naar het fokken van een veulen. We vroegen ze naar hun visie op de fokkerij.

Het echtpaar fokt hobbymatig maximaal twee veulens per jaarHet zien opgroeien en de verwachtingen van de veulens geeft ons veel voldoening. Het aanrijden en de verdere opleiding van de opfok wordt tot op heden  door Nico en Jeannette zelf gedaan. Marlous Remmerswaal brengt twee paarden uit op de wedstrijden uit de eigen fokkerij. Een Chaman x Quintana Z en een Grodino x Ajelsinaa.

Chaman x Quintana Z    

Er wordt gefokt met de Elite Prok merrie Quintana ter Klomp Z (Quickstar x Caletto 1. Holsteiner stam 628). Uit deze wijdvertakte familie komen meer dan veertig goedgekeurde hengsten. Zo ook Carino, het 1.60 m. paard wat gereden werd door Ulrich Kirchhoff en in eigendom was van Arnaud Dobber. Twee volle zussen van deze merrie worden internationaal uitgebracht. Een hiervan op 1.60 m. niveau door Alexandra Thornton.

Grodino x Ajelsinaa

 

Nico: “Deze merrie heb ik als veulen gekocht tijdens de veiling van Zangersheide. Ze is in de sport uitgebracht op 1.35 m niveau onder Richard Kapteijn. Inmiddels hebben wij diverse veulens gefokt met Quintana Z, waaronder Casino Royal (Lupicor) die via Hans en Daan Horn van de Wiemselbach verkocht is naar Italie en daar op 1.50 niveau loopt.” Dit jaar heeft Quintana Z een merrieveulen aan de voet van Pegase van ’t Ruytershof. Inmiddels is ze drachtig gescand voor het komend jaar van Donthargos.

Pegase van ’t Ruytershof x Quintana ter Klomp Z

 

Foto: Quintana ter Klomp Z.

Quintana ter Klomp Z. (Quickstar x Caletto I)

DE SINA STAM

Uit de Sinaa stam fokt de familie met de merrie Celsinaa Z. Deze eigen gefokte merrie van Castelino van de Helle (1.60 m niveau) uit Ajelsinaa uit de Beatrixlijn, (Burggraaf x Nimmerdor x Ariban x Sinaeda) heeft dit jaar een mooi merrie veulen aan de voet van Grandorado TN. Uit de Burggraaf merrie Ajelsinaa lopen twee nakomelingen (een Warrant en een Eldorado van de Zeshoek) op internationaal 1.50 m. niveau. Hieronder het Grandorado TN merrieveulen van dit jaar.

Wij hebben een frozen embryo aangekocht, Chacco-Blue x Korona van ´t Hoogeinde (Echo van ´t Spieveld) x Geena van ´t Roosakker (Darco). Dit embryo is succesvol geplaatst door het team van Tom Stout van de faculteit Utrecht in de draagmerrie Celsinaa Z. Nu afwachten wat dit ons gaat brengen in 2022.

 

Banner Auction Kattenheye
Grandorado TN x Celsinaa Z

FOKPRODUCTEN OM TROTS OP TE ZIJN

Opvallende fokproducten van de familie Toonen zijn Upstream (Elmshorn x Nalijn v. Lux Z x Renville x Le Mexico x Jasper x Akteur) die door Barbara Schreuder- Wolf werd uitgebracht op 1.55 niveau. Ook Glenn v.Eldorado van de Zeshoek x Ajelsinaa (Burggraaf x Nimmerdor) uitgebracht door Bart van Ooijen en daarna verkocht aan Tal Milstein en Joe Clee springt er uit. Inmiddels wordt hij op 1.45 m. niveau uitgebracht. Verder is Zagato v.Contendro I x Orbarjolijn (Lux Z x Renville x Le Mexico x Jasper x Akteur ) opvallend. Deze werd opgeleid door Edwin Agterhuis uit Hattem en heeft op 1.60 m. niveau gelopen onder Marika Slowinska uit Polen. Ook de Cantos merrie Voila uit Orbarjolijn (Lux Z x Renville x Le Mexico x Jasper x Akteur) die 3e werd onder Anne van Vulpen tijdens het WK te Lanaken bij de 5-jarigen geven Nico en Jeannette warme herinneringen.

 

Banner Auction Kattenheye

Zagato (Contendro I x Orbarjolijn)

Voila (Cantos x Orbarjolijn)

De toekomst

We vragen van welk veulen ze in de toekomst het meest verwachten.”Sportief gezien van Comme La Quick Z (Comme D Api van de Hacienda x Quintana ter Klomp Z). Voor het voorzetten van de fokkerij verwachten wij veel van Bella Baloubet Z (Baloubet Du Rouet x Hera van ’t Roosakker x Cella  x Usha van ’t Roosakker). Deze inmiddels jaarlingmerrie is aangekocht als frozen embryo en geplaatst in onze eigen draagmoeder Celsinaa Z. Door deze aankoop heb je een voorsprong in de fokkerij, immers een stam opbouwen duurt vaak wel een mensenleven lang.

 

Banner Auction Kattenheye

Comme la Quick
(Comme D Api van de Hacienda x Quintana ter Klomp Z)

 

Bella Baloubet Z
(Baloubet Du Rouet x Hera van ‘t Roosakker x Cella x Usha van ‘t Roosakker)

 

De perfecte fokmerrie?

Een merrie moet voor ons voldoen aan het bekende rijtje: Instelling, rijdbaarheid, formaat en gezondheid. Het is voor ons altijd een uitdaging om een interessant en goed verkoopbaar veulen te fokken met formaat, ras, instelling en verwachte rijdbaarheid als paard. Omdat wij zelf actief zijn als ruiter kijk je ook o.a. naar de rijdbaarheid van een paard. Wat een paard van nature heeft aan rijdbaarheid, lossigheid en instelling vereenvoudigd het trainen van een paard.

Tot nu toe vermarkt Toonen de veulens via de sport en de veulenveilingen: “Ik vind het een goede ontwikkeling dat er veilingen zijn waarin fokkers hun paarden kunnen aanbieden voor verkoop, via veilingen bereik je een breder publiek wat de afzet zal bevorderen.”

Als Toonen elke merrie mocht kiezen om mee te fokken zou dat een echte stammerrie zijn, nauw verwant aan Usha van ’t Roosakker. “En als sportpaard om mee te fokken staat Bella Donna van Meredith Michaels op mijn netvlies geschreven. Die merrie heeft vermogen, formaat én instelling.” Gevraagd naar de meest opvallende jonge hengst weet hij het wel: “Uit een enorm aantal jonge goedgekeurde hengsten valt mij Donthargos van de Wiemselbach op. Ook Dourkhan Hero Z van Zangersheide spreekt mij enorm aan.”

Als advies aan andere fokkers wil Jeannette het volgende meegeven: “Zoek een balans tussen een interessante merrielijn maar blijf daarnaast ook kijken naar een rijdbaar en gezond eindproduct, met formaat en wat te gebruiken blijft voor een gemiddelde ruiter. Immers: een Olympiadepaard willen we allemaal fokken, maar dat is en blijft moeilijk. Als je dan een heel goed paard hebt gefokt is natuurlijk een goede opleiding en de juiste ruiterkeuze heel bepalend.

 

Op de achtergrond de twenter merrie uit Celsinaa Z x Aganix du Seigneur Z en uit Quintana ter Klomp Z een merrie van Di Cantero van ter Hulst. De jaarling merries zijn een Baloubet Du Rouet x Hera van ‘t Roosakker x Cella x Usha van ’t Roosakker en een Comme D Api van de Hacienda x Quintana ter Klomp Z.