Gerrit en Karin Huisman-Holst

In the spotlight: Gerrit en Karin Huisman-Holst

 

Gerrit en Karin Huisman-Holst van Hoeve Schawacht fokken als hobby, die ontstaan is vanuit de sport. “We wilden een beter paard kopen, maar dat werd uiteindelijk een veulen omdat we zelf ruimte hadden voor meerdere paarden. Tijdens het bezichtigen van die veulens zijn we besmet geraakt met het fokkerijvirus. Uiteindelijk zijn we met een tweejarige merrie (Francien-Aram x Duc) en een veulen (Istrona-Bismarck x Sultan) begonnen met de fokkerij.”

Gerrit en Karins wensenlijstje

Een goed en functioneel exterieur, een werkwillig karakter, gezondheid en sportprestaties. Gerrit en Karin weten precies wat er op hun wensenlijstje staat. “Door zelf de opfok te doen krijg je daar een goed beeld van. En dan proberen de krenten uit de pap te vissen. Nu zijn we inmiddels zover dat we ook weleens een krentje kunnen verkopen.” Het duo fokt echt voor de sport. Dus met hengsten die sportpaarden brengen het liefst uit een moederlijn met veel sport. Een springpaard fokken dat in Aken mee kan doen is een droom van ze.

Zsa Zsa en haar nakomelingen

De merrie waarvan het stel de hoogste verwachtingen heeft is Zsa Zsa (v. Sam R x Now or Never M). Uit hun twee merries verwachten ze dit jaar beide een veulen: Zsa Zsa heeft een veulen van Kannan jr. “Kannan jr komt uit een van de beste moederlijnen van Nederland. Zsa Zsa heeft zich bewezen in de sport (1.55m.) en in de fokkerij: haar oudste twee nakomelingen presteren al aardig. D’Angelo (v. Tangelo v.d. Zuuthoeve) loopt succesvol 1.55 met Wout-Jan van der Schans en Elzelien (v. Vleut) 1.40m. met Siebe Kramer.”

Het veulen bevalt goed. “Het is een hengst die heel goed gelukt is. We hadden vertrouwen in een uitstapje naar een jonge hengst omdat hij kampioen werd op de HK, een goede verrichting liep en zich heel goed ontwikkelt. Overige nakomelingen van Zsa Zsa zijn nog te jong voor de sport. De oudste (v. Cornet Obolensky) is nu vier en heeft een merrieveulen van Diarado aan de voet. Zij is gedekt met Lambada Shake. Verder hebben we nog twee driejarige merries uit Zsa Zsa in bezit met als vaders Comme il Faut (via icsi) en Vagabond de la Pomme.”

Elzelien met Siebe Kramer
Zsa Zsa met Siebe Kramer
D'Angelo