DBFS-fokker Ronnie Claessens

Op bezoek bij: Ronnie Claessens

In deze nieuwe rubriek lichten we DBFS-fokkers en hun visie toe. Ditmaal waren we op bezoek bij Ronnie Claessens. 

Aan de rand van het Noord-Limburgse  Venray, op een steenworp van “Equestrian De Peelbergen” hebben Ronnie Claessens,  zijn vrouw en schoonfamilie hun  stallen en weides. Ronnie (44) hebben we leren kennen als een DBFS-lid dat  graag onze evenementen bezoekt, met veel mensen praat en vooral geniet van de kennisoverdracht en de gezellige nazit. In het dagelijkse leven is hij veel onderweg als vertegenwoordiger in bakkers-specialiteiten. Hij is getrouwd met ‘amazone’ Petra van Dijck-Claessens, die hun paarden uitbrengt in de sport. Samen hebben ze twee jonge kinderen, Lise en Lucas. Zijn favoriete fokmerries komen uit twee bijzondere merrielijnen; De Lottie/Zottie stam en ‘Van ’t Plutoniahof/Graefin’  Ook wel het Dalila-lijntje genoemd.

Ronnie is de paarden ingerold mede dankzij twee bekende ruiters als vriend: Leopold en Mathijs van Asten. Daar heeft in zijn jeugd veel vrije woensdagmiddagen doorgebracht met “Even met de pony’s helpen Johnny” zoals vader Mart van Asten dit steevast vroeg. “Het was dan vaak half 5 voor we klaar waren, áls we uberhaupt nog tijd hadden voor het vissen of voetballen…” Achteraf was dit natuurlijk wel een hele goede leerschool voor de nu professionele ruiters die de gebroeders van Asten heden ten dage zijn! “Mijn vader had vroeger een stuk grond waar we destijds pony’s en schapen hadden lopen, de veulens en lammetjes kan ik mij nog goed herinnerren. Het was spannend als er dan weer een strik gewonnen werd op de keuring!

Het waren zijn vrouw en schoonfamilie die hem uiteindelijk het laatste zetje richting de fokkerij gegeven hebben. Sinds 2006 volgt hij de sport en veulenveilingen intens. Steevast met hetzelfde groepje zijn ze vaak te zien op de betere veilingen. Juist omdat hij niet uit de klassieke paarden(fok)wereld komt, zag hij de handel en wandel door een andere bril. Waar er volgens hem – met veel respect – door de fokker op leeftijd nog veel gesproken wordt over het ‘perfecte veulen’, met mooie bewegingen een edel hoofd, zag hij al vroeg dat de vraag naar veulens met sportieve pedigrees groter en groter werd. Natuurlijk moet een merrie die aangekocht of aangehouden wordt voldoen aan exterieurmatige eisen, maar daarnaast wil hij dat moeder en grootmoeder sport hebben gelopen of fokproducten hebben gebracht die opvallen in de sport.

Ronnie’s aanpakt lijkt zijn vruchten af te werpen. Hij heeft al eens meegemaakt wat het is om een veilingtopper te hebben met zijn Berlin x Heartbreaker x Cassini II veulen op de Limburgse Veulenveiling. Wat Claessens betreft kan de lat echter altijd hoger en moet je altijd willen ‘leren’…

Een bijzondere vriendschap

Op zoek naar een interessante merrie werd Ronnie door Fred van Straaten geïntroduceerd aan Peter en José van Wegen. Hij kreeg daar de kans om zijn eerste fokmerrie te kopen (een Chaman merrieveulen, rechtstreeks uit de Libero H-moeder van “Gouden” Vindicat W). Deze merrie werd beroemd omdat ze met  de Guidam-nakomeling ‘Vindicat W’ een Olympisch Gouden-medaille winnaar gaf in Londen. Elottie W v Ramiro als grootmoeder maakt het plaatje compleet. Het betere genetische materiaal wat in Nederland te vinden is. Het was echt een investering, vooral qua tijd en geduld, met Jose heb ik uren aan de lijn gehangen. Ze hadden nog geen merrie aangehouden uit de Libero en dit merrieveulen zou dus eigenlijk bij hun blijven. Het is uiteindelijk toch gelukt! Tot op de dag van vandaag delen zij hun kennis en ervaring met hen, waar hij dankbaar gebruik van maakt. De koop van de merrie heeft een hele bijzondere vriendschap opgeleverd.

Tijdens zijn zoektocht in het zuiden van het land stuitte Ronnie, samen met schoonvader Wim van Dijck, op een bloedgemaakte Comme Il Faut x Tangelo van de Zuuthoeve-merrie. 2 jaar, modern gefokt en veel sport in de moederlijn. Zijn onderbuikgevoel schreeuwde dat deze mee moest naar Venray. Ondertussen is de merrie zadelmak en hoogdrachtig van Chacco Blue II. Zijn vrouw Petra is enthousiast over deze merrie. Juist haar bereidwilligheid om te werken is bepalend roept ze als gerespecteerde amazone en opleider. De keuze voor Chacco Blue II is gemaakt omdat deze hengst hun opviel onder het zadel op “Equestrian Centre de Peelbergen” Ook zijn ze deze hengst op stand gaan bekijken.

Ronnie is vooruitstrevend: de laatste aankoop bestaat uit twee merrie-veulens, vorig jaar. Een Conthargos, wederom uit de eerder genoemde Gamine de la Pomme. Gamina’s pedrigree spreekt boekdelen: Darco x Duchesse de la Pomme x Vici van ’t Plutoniahof, ouders die beiden 1.60m hebben gesprongen. Het eerste fokproduct dat Ronnie uit Gamine kocht is het Untouchable merrieveulen Uyara by Nature, deze is nu twee.

Het stalmaatje voor de Conthargos werd wederom gevonden in Raalte.  Bij Peter en José van Wegen werd kort na de geboorte een Tangelo vd Zuuthoeve x Nabab de Reve merrie-veulen aangekocht. Onder het genot van een stukje Limburgse Vlaai en koffie werd de koop al snel beklonken. Nadat het Ronnie op de veiling een jaar eerder net niet lukte deze bewezen combinatie aan te kopen werd dit nu ook een stukje gegund door Peter en Jose, fijn zo’n bijzondere ‘paarden-vriendschap’.

Ronnie staat ook voor de toekomst niet stil. Een bevroren embryo van Comme Il Faut is onlangs bij een draagmerrie met succes ingezet. Wederom uit de Darco-merrie Gamine de la Pomme. Ronnie: “Deze hierboven beschreven toekomstige fokmerrie’s moeten ‘het gaan doen’ voor ons, het fundament is gelegd. We investeren er doelbewust in, maar dan moet het ook weer iets gaan opleveren aan de andere kant! Dat kostbare en de toch wat hogere verwachtingswaardes van deze waardevolle merrie’s maakt het voor mij net wat specialer om mee te werken.

Als je met een minder commercieel lijntje fokt, kost het natuurlijk minder maar is het wel een grotere uitdaging om er aan het einde van de rit ook iets aan over te houden.” “Maar”, zo vult vrouw Petra aan: “Het moet ook fijn in de omgang en te rijden zijn, iets waar de handel van tegenwoordig ook steeds meer naar toe gaat en wat fokkers wel is ‘vergeten’ met het enkel kijken naar commerciele namen van hengsten. Eldorado en Cornet past niet op elke merrie vult Ronnie aan..

Keuzes maken

Nadat de veulens gezond op de wereld zijn gekomen en opgegroeid zijn maakt de familie de keuze: aanhouden of verkopen. Verkoop gaat meestal via een veiling, maar het kan wel eens gebeuren dat ze een veulen “voor de leuk” op sociale media zetten, en dat er mensen bellen…goed materiaal verkoopt zichzelf!

Opvallend is dat Ronnie geregeld gebruikt heeft gemaakt van jonge of minder populaire hengsten. Bijvoorbeeld om exterieur-matig wat toe te voegen aan je merrie of om gewoon eens te gokken dat deze hengst later gaat stempelen als vader-dier. Uricas van de Kattenvennen is daar een voorbeeld van. Geboren en getogen net over de Belgische grens, sinds kort onder het zadel van Harrie Smolders. Het is een Uriko x Cassini I uit de befaamde Wodka-lijn. Ronnie: “Hij is een mooie sportgemaakte hengst met een top-instelling en een fantastisch karakter. Deze hengst kon wel eens een nieuwe ster aan het firmament worden.” 

Wat Ronnie verder nog kwijt wil is dat hij stiekem wel eens zijn bedenkingen heeft of IXCI de toekomst is. “Er is geen echte natuurlijke selectie, en niemand weet hoeveel invloed de draagmoeders hebben op de dracht en groei van de ongeboren veulens.” Prachtig om over dit soort zaken met mede-DBFS-leden te discussieren, Maar het tegendeel wordt elk jaar meer en meer bewezen en we kunnen er niet meer langs heen kijken. Ik doe er zelf ook aan mee om op deze manier de beste veulens UIT de betere moeders te verkrijgen…

Als Claessens een merrie(lijn) uit heden of verleden moet noemen die hij – ongeacht prijs of leeftijd – graag op stal zou willen hebben, zou dat zonder twijfel Killer Queen VDM zijn. “De bewezen combinatie Eldorado van de Zeshoek TN x For Pleasure. Killer Queen is een met Daniel Deusser spingende én winnende tienjarige merrie waar we waarschijnlijk het allerbeste nog van gaan zien. Een Eldorado-merrie uit Derly Chin de Muze, met Werly- en Qerly Chin hier weer direct achter in de lijn. Hier hoef ik helemaal niks toe te lichten denk ik. Daar maak ik graag een stal voor vrij. Het liefst nog twee of drie stallen extra voor haar nafok.” 

Bespaar nooit op dekgeld

Als laatste zou Ronnie jonge fokkers iets willen meegeven wat hij vooraf graag had willen weten: “Bespaar nooit op dekgeld! Ondanks dat geld nooit de boventoon mag voeren, moet je altijd gaan voor de beste hengst. Dit betaald zichzelf linksom of rechtsom altijd terug. Op de veiling als commercieel veulen of later als goed presterende nakomeling in je moederlijn.. Durf zelf  te selecteren en te kijken naar het exterieur van je fokprducten en merries. Luister naar gerenommeerde fokkers, durf te leren, maar blijf wel je eigen gevoel volgen! En vooral: geniet intens van deze passie.”
 

Banner Auction Kattenheye